Een paar weken terug herinnerde LinkedIn me eraan, dat het al 5 jaar geleden is, dat ik mijn bedrijf startte. Inderdaad… en wat een cliché: de tijd vliegt in turbosnelheid voorbij! Het ondernemerschap is in mijn werkzame leven wel het leukste wat me is overkomen.

Is me dat ‘overkomen’? Nou, dat ook weer niet. Dat klinkt te passief.

Inderdaad: het was een bewuste keuze. Net zoals ik er 3 jaar daarvóór, in 2008, bewust voor had gekozen om advocaat te worden, terwijl dat in mijn werkgebied strikt genomen niet noodzakelijk is. In het bestuursrecht bestaat er immers geen procesmonopolie: als jij je buurvrouw wil meenemen naar de bestuursrechter om daar het woord te doen namens jou, is dat gewoon toegestaan.

Waarom dan toch advocaat?

Als het er écht om spant, dan wordt een advocaat ingeschakeld. Omdat bekend is, dat een advocaat niet zomaar advocaat wordt en ook niet zomaar mag blijven: er zijn Verordeningen en Gedragsregels en als een advocaat zich daar niet aan houdt, dan is hij klaar met advocaat zijn… (en vaak ook met zijn juridische werk, omdat dan al het vertrouwen weg is). Het gaat dus bij die keuze voor de advocatuur voor mij niet zozeer om de vakinhoudelijke kennis, als wel om de manier waarop een advocaat moet werken.

Een advocaat is in de kern partijdig en onafhankelijk, óók ten opzichte van de eigen cliënt. Dat spreekt mij nog steeds enorm aan. Ik maak graag het verschil, juist als het spannend wordt. Dat heb ik overigens geleerd in mijn werk als provinciaal ambtenaar. Dat was zeer boeiend en interessant werk. Ik stond jarenlang zeer regelmatig bij de bestuursrechter, om namens GS te bepleiten waarom het bestreden besluit genomen was. Wat in die baan nog ontbrak was de vrijheid om te doen waar ik blij van werd: bedrijven helpen om hun plannen te realiseren.

Ik houd van de ruimte en van de uitzichten

Als zelfstandig ondernemer heb ik inmiddels de vrijheid en de ruimte om cliënten te helpen, die bij mijn persoon en mijn specialisme passen. Omdat het omgevingsrecht al sinds mijn afstuderen mijn passie is, heb ik na mijn advocatenopleiding met veel plezier nog de bijbehorende Grotius opleiding gevolgd. In de afgelopen 5 jaar is mijn praktijk een ‘echte omgevingsrechtpraktijk’ geworden, zoals ik dat zo graag wilde, en zoals de Vereniging van Milieurechtadvocaten dat van mij vraagt. Ik werk samen met technisch adviseurs, met andere advocaten en met andere ondernemers. Door al die nieuwe contacten leer ik mezelf ook steeds beter kennen. Zo ontstaan voortdurend nieuwe uitzichten én nieuwe inzichten.

Mijn ‘ik’ en mijn nieuwe website!

Elke ondernemer doet er goed aan om regelmatig ‘vanuit de helicopter’ te bekijken of de ‘passie’ er nog is. De foto bij dit artikel is van vorige maand, toen ik in Noorwegen was om stil te staan bij de vraag, waar ik stond en waar ik heen wilde. Deze foto geeft voor mij precies aan hoe ik mijn bedrijf op dit moment beleef: als een mooie reis met schitterende vergezichten. Het kost natuurlijk inspanning om op die toppen te komen, en o, wat krijg ik dan een prachtige beloning! Blije cliënten, omdat ik hen veel geld heb bespaard, omdat hun plan kan doorgaan, of omdat ik hen kan uitleggen waarom we uit zijn gekomen waar het dossier uiteindelijk eindigde. Ik vond het daarom ook tijd voor een nieuwe website. Ik ben heel benieuwd wat je daarvan vindt. Laat het me maar weten via mijn website!